موسسه الماس کهن قادر به چاپ و طراحی فاکتور در ابعاد، رنگ و جنس مختلف در قالب فرم عمومی است. از جمله جنس های متداولی که این موسسه مورد استفاده قرار می دهد می توان به فاکتور کاربن لس (NCR ) و فاکتور تحریر اشاره کرد. چاپ فاکتور در این موسسه به چهار صورت مختلف اعم از تک رنگ مشکی، تک رنگ سرمه ای، دو رنگ (قرمز – مشکی) و چهار رنگ (CMYK) صورت می گیرد. علاوه بر موارد ذکر شده این امکان وجود دارد که فاکتورها در جنس و ابعاد مختلف با تعداد برگ های یکسان یا در رنگ های متفاوت به صورت تک، دو، سه و چهار برگه ای سفارش داده شود. این مقاله به عنوان جامع ترین راهنمای طراحی فاکتور به اصول طراحی و چاپ فاکتور پرداخته است.
بررسی جنس های متداول فاکتور
در مراحل طراحی فاکتور و چاپ آن لازم است که جنس فاکتور تعیین شود. کاربن لس (NCR ) و تحریر دو جنس اصلی فاکتور است که در موسسه الماس کهن مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ، نوع چاپ و کاغذ اول (تحریر 80 گرم) این دو فاکتور مشابه یکدیگر است. با این وجود جنس کاغذ میانی آنها متفاوت است. در فاکتورهای کاربن لس از کاغذ NCR استفاده می شود. این جنس از کاغذ شرایطی را فراهم می کند که بدون استفاده از کاربن و تنها با فشار کاغذ بر صفحه اول الگوهای نوشتاری را منتقل کرد.
این در حالی است که برای ایجاد الگوی یکسان در فاکتور تحریر یا باید از کاربن استفاده کرد یا مطالب را به صورت جداگانه در هر برگه نوشت. در نهایت لازم است به این نکته اشاره شود که برای جلوگیری از عدم انتقال مطالب یک شماره فاکتور به شماره فاکتور دیگر، یک برگه مقوایی در اختیار مشتریان قرار می گیرد. این برگه شماره فاکتور های مختلف را از یکدیگر جدا می کند و به نوشتن سهولت و سرعت می بخشد.
رنگ های متداول در طراحی فاکتور
تک رنگ مشکی و تک رنگ سرمه ای، دو رنگ (قرمز – مشکی) و چهار رنگ (CMYK) از جمله رنگ های متداولی است که در روند چاپ و طراحی فاکتور در موسسه الماس کهن مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به ثابت بودن این رنگ ها، لازم است در هنگام ثبت سفارش به نکات زیر توجه شود.
- اگر قصد چاپ فاکتور به صورت تک رنگ مشکی یا سرمه ای دارید لازم است که طرح های ارسالی شما نیز به همین رنگ باشند زیرا در حین چاپ تمامی رنگ ها به رنگ منتخب شما تبدیل می شود. در واقع استفاده از رنگ های مغایر، موجب متفاوت شدن رنگ فاکتور با رنگ طرح می شود. مسئولیت این تناقض نیز بر عهده خود شماست.
- در طرح دو رنگ قرمز و مشکی این امکان وجود دارد که از ترکیب دو رنگ یا از قرار دادن آنها در کنار هم استفاده شود.
- در طراحی فاکتور به صورت چهار رنگ، می توان از ترکیب رنگ های مختلف استفاده کرد و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد (همچون تراکت رنگی).
- در هر چهار مورد ذکر شده برای رنگ ها می توان از رنگ های ترام استفاده کرد. به طور مثال از رنگ طوسی کمرنگ برای چاپ تک رنگ مشکی و از رنگ آبی کم رنگ برای چاپ تک رنگ سرمه ای استفاده می شود.
در روند طراحی فاکتور بهتر است از طرح تمپلات (رنگ زمینه کامل) برای کاغذ های میانی فاکتور استفاده نشود. علت آن به گرماژ پایین این کاغذها بر می گردد که موجب پس زدگی جوهر، سایه افتادن و افت کیفیت چاپ می شود. از طرف دیگر با توجه به نیاز نوشتن در بخش های مختلف فاکتور، استفاده از طرح های کاملا رنگی منجر به کاهش زیبایی و کارایی فاکتور می شود.
تعداد برگ های میانی متداول در طراحی فاکتور
یکی از مراحل طراحی فاکتور انتخاب تعداد برگ های لایه میانی است. در موسسه الماس کهن این امکان وجود دارد که مشتریان بتوانند تعداد برگ های میانی فاکتور خود را در جنس و ابعاد مختلف در چهار حالت تک برگ، دو برگ، سه برگ و چهار برگ انتخاب کنند. باید دقت داشت جنس برگ های میانی، تحریر الوان رنگی 60 یا 80 گرمی است. رنگ این کاغذ ها در بازار ثابت است و مشتری حق انتخاب ندارد. اصولا روند طراحی فاکتور به این صورت است که رنگ کاغذ دوم زرد و برگ های دیگر صورتی، سبز و آبی است. در واقع برگ های یک شماره فاکتور با ایجاد تنوع رنگی از یکدیگر جدا می شوند.
تعیین حاشیه برش و فضای پرفراژ در طراحی فاکتور
در روند سفارش و طراحی فاکتور باید به این نکته دقت داشت که تمامی فاکتورها، به غیر از محصولات با سایز دلخواه (قالب دار)، دارای سایز مشخصی هستند. این سایز ها، که با واحد سانتی متر ارائه شده اند، در تناسب کامل با سایز فایل های طراحی قرار دارند. از این رو در هنگام سفارش و بعد از مطالعه توضیحات با بارگذاری فایل مورد نظر می توانید خرید خود را نهایی کنید.
در فرم عمومی چاپ، برای جلوگیری از روی هم افتادن طرح های سفارشی بر روی یکدیگر، مقداری از فضای درون طرح به اجبار برش داده می شود. به همین دلیل سایز محصولات چاپ شده مقدار کمی (چیزی حدود 3 تا 7 میلیمتر از هر طرف) از سایز طرح کوچکتر است. بنابراین در صفحه ثبت سفارش توضیحات مربوط به طراحی محصول را دانلود و مطالعه کنید تا انتخاب شما هدفمند باشد. از طرف دیگر در طی طراحی فاکتور، حاشیه برش را مد نظر قرار دهید و نکات مهم، لوگو و متن را در این فواصل قرار ندهید. حاشیه برش بسته به عمودی یا افقی بودن فاکتور به شرح زیر است.
- فاصله 7 میلی متری از طرفین کاغذ
- فاصله ۲0 میلی متری از قسمت صحافی پرفراژ منگنه
- 7 میلی متر در حالت صحافی سرچسب
صحافی افقی و عمودی فاکتور
در هنگام طراحی فاکتور این امکان وجود دارد که در بخش سرچسب و پرفراژ، فاکتور را به صورت عمودی یا افقی ثبت کنید. هزینه چاپ برای دو حالت ذکر شده یکسان است. تنها تفاوت آنها در شیوه صحافی است که در حالت عمودی در بخش کوتاه و در قسمت افقی در بخش بلند طرح صورت می پذیرد.
نکات مهم شماره گذاری در طراحی فاکتور
در فاکتور، انتخاب حالت شماره زنی در اختیار مشتری است. بدین منظور کافیست در کادر مربوطه شماره شروع مشخص و سفارش ثبت شود. چاپ شماره گذاری فاکتور بر اساس شماره اعلامی و با افزایش پله ای ارقام (یک واحد به یک واحد) صورت می گیرد. لازم به ذکر است این شماره گذاری برای برگه های اصلی و میانی تکرار می شود. قبل از مشخص کردن شماره فاکتور لازم است در حین طراحی به نکات زیر دقت کنید.
- بهتر است از کلمه شماره استفاده نشود زیرا ممکن است در هنگام چاپ، فرمبندی آن دچار جابجایی شود و زیبایی فاکتور کاهش یابد. برای افزایش زیبایی طراحی فاکتور، بهتر است برای شماره از یک کادر مستطیل شکل استفاده شود.
- در نظر داشته باشید، در یک تیراژ هزار تایی اگر شماره فاکتور از عدد یک شروع شود شیوه چاپ آن به صورت 0001، 0002، ... ، 1000 است.
- اگر مایلید در فاکتور برای شماره جای مشخصی در نظر گرفته شود، در هنگام طراحی فضای مشخصی را برای آن در نظر بگیرید.